Potapljanje na Hrvaškem

Potapljanje na Hrvaškem

Kaj je pri potapljanju razlika med Slovenijo in Hrvaško? 

V Sloveniji ne potrebno voditi uradnega dnevnika potop, kar praktično pomeni, da se lahko potapljamo skoraj povsod, izjema so: zaliti kraški izviri, Triglavski narodni park in Ljubljanica z vsemi pritoki. Če želimo, se usedemo v avto odpeljemo v Fijeso in se gremo potapljat. Vseeno pa moramo poskrbeti za varnost in imeti označeno mesto potopa z vsaj 30 cm oranžno bojo. 

Na Hrvaškem morajo biti vsi potopi zabeleženi v uradnem dnevniku potopov, ki ga izdajajo potapljaški centri po hrvaškem ter hrvaška društva za potapljanje. Posameznik ga lahko kupi.

Kako se potapljati na Hrvaškem? 

Najbolje je, da se potapljamo v okviru potapljaških centrov. Jaz bi centre razdelil v dve vrsti. V prvo vrsto bi dal centre, kjer se plača uporaba centra in polnjenje zraka (npr. diving center Kostrena in diving center Murena). Druga vrsta pa je taka, kjer vam zaračunajo opravljene potope ali izlet z ladjico. V to skupino sodi diving Pula, diving Žujič ter Oliga divers na Krku. Za te centre je potrebna predhodna najava, še posebej če imajo izlete z čolnom, kjer je število mest omejeno.  

Vodeni potopi za potapljače začetnike

* Diving Pula, Pula, Istra. Vodja centra, Jagoda, zelo lepo razume slovenščino. Potopi so ugodni, vodeni in voda je čista. Življena ni prav veliko, je pa obala zelo razgibana. 

* Galathea Diving Center, Senj. Definitivno zanimiva izkušnja! Nekateri inštruktorji govorijo tudi angleško, je pa to madžarski diving center. Njihov domači zaliv je prijeten in zabaven za potapljača, saj imajo ogromno ravnico na globini 5m, kjer je kar nekaj zanimivih umetnih preprek. Približno 15 minut plavanja na levo stran pa imajo “razbitino”, za katero sem ugotovil, da je avto. Moj potop je bil lep, poln živjenja.  

Vodeni potopi za tiste, ki ste suvereni v plovnosti (ne priporočam tisti, ki še niste zelo udobni s plovnostjo)

* Diving center Zlatna luka, Zadar, Dalmacija. Zanimiva in atraktivna lokacija centra omogoča, da lahko s čolnom dosežejo severni del Kornatov park, Prirode Talaščica in okoliške otoke Iž, Uglan, Dugi otok, Karantunčič in okoliške atole. Ko sem pri njih preživel poletje kot vodja potopov, so bili površinski intervali morda malce kratki in ne dekompresijski potopi bolj redki. Nekatere lokacije so primerne tudi za začetnike. Priporačal bi vsaj AOWD.

* Diving Center ISSA, Komiža, Vis. Odlični, lepi in globoki potopi. Vsaj AOWD in DEEP DIVER. Najlepši potop mi je bil na Biševem, desno od Modre špilje in potopljeno letalo na 42m, ki je res v lepo ohranjenem stanju.  

* Diving Center “Tramonto”, Tisno, Murter. Izstopa lepo ohranjeno letalo, nekaj lokalnih lokacij za potapljanje in potopljena ribiška ladja.

Potapljanje v dvoje ali več

* Na otoku Krk: Oliga divers, Punat in Diving Zuzic, Pinezići. Če imaš svojega buddija sta to odlična diving centra s podobnim naborom potapljaških lokacij v okolici Plavnika. Obvezna najava.

* Sveta Marina, Istra: Diving center Murena in Scuba Center Sv. Marina. Sveta marina je ena izmed lepših lokacij, kjer lahko z ene točke opraviš tri popolnoma različne potope. Scuba Center Sv. Marina ima bolj nemške standarde in cene, medtem ko je Murena malo cenejša in približno polovico dlje do morja kot nemški center. Pri obeh pa je sprehod s potapljaško opremo na hrbtu neizbežen. 

Neprijetna osebna izkušnja

* Diving Center Hippocampus. Branje drobnega tiska je pomembno.