Popravilo in vzdrževanje

Popravilo in vzdrževanje

Če se potapljaška sezona počasi začenja in se je morda za nekatere že začela, je verjetnost, da je kakšen košček ali dva, čez zimsko spanje doživel svoj neslaven konec in se je preparal, se strgal, izgubil, razpadel ali pač samo ne dela več.

Moj letošnji seznam je poleg novih baterij za potapljaške računalnike vseboval tudi stikalo za povodno luč. Morda še kaka malenkost, ki se je sedaj ne spomnim in seveda a testi mojih jeklenk. Tudi kompenzator plovnosti rabi nova tesnila na inflatorju, ker pušča mehurčke.

Se mi je pa na zadnjem potopu pripetila nesreča in sem od prvega do drugega potopa ostal brez paščka za plavutke. Nič nenavadnega, saj je narejen iz gume in guma z leti prepari, plavutke imajo vsaj 150 potopov in stare so 4 leta. So del moje prve abc opreme. Zato sem šel v trgovino z namenom, da bi kupil nov pašček. Če pa ste se nekateri vprašali, kako sem šel na drugi potop je odgovor preprost in več kot jasno razviden iz fotke.

Splača se imeti vedno s seboj vsaj nekaj vrvice, vezice in vsaj osnovno opremo za servis. To se mi je to zgodilo, ko sem si pred potopom nataknil plavutke in z nekaj minutami za improvizirano rešitev, nisem imel nič slabšega potopa. Ostal sem pri tem, da sme imel namen kupiti nov pašček in ko sem prišel v trgovino sem si rekel, da ga ne bom kupil, ker je bila cena morda malce preveč nesorazmerna. Cena kompleta dveh trakov je bila 49€, cena novih plavutk pa je 159€. Priznam, da imam težave ko so rezervni deli ali popravilo vredni večji delež nove stvari.

Ker to niso več moje primarne plavutke, sem se odločil, da bo improvizirano popravilo zadoščalo. Na srečo pa sem v trgovino prinesel še podvodno puško svojega očeta, da mi zamenjajo elastike. Elastiko sem kupil, niso pa jih zamenjali, kar se je izkazalo za zares dobro odločitev. Podvodne puške imajo nekatere krožno elastiko, nekatere pa imajo dve elastiki z navojem na koncu in seveda so te elastike zelo podobne elastikam plavutk. Po malo bližnjem pogledu sem ugotovil, so te elastike idealen rezervni del. Pod pogojem, da paščka niste izgubili in imate še vedno ostale tri dele zapenjala. Osebno bi priporočal tole ali pa tanjši okoli 12 do 13 mm, če jo imajo. Dolžina je 22cm, merjena med začetki čepov na koncih elastike. Jaz sem uporabil stare elastike od očeta, ker sem jih dobil zastonj. Tukaj vas bi še opomnil, da če imate malo večje čevlje in težje namestite elastike na čevelj, da si kupite 2 centimetra daljše (24cm) elastike za enako ceno. Omenil bi še da so elastike originalne, od enakega proizvajalca kot plavutke in stanejo približno četrtino nadomestnih zapenjal. Jaz sem brez težav odvil navoje brez kakršnih koli pripomočkov in tudi namestitve gume za lažji oprijem je bila enostavna, kljub temu da sem uporabil elastiko z premerom 17.5 mm in ne 12 mm kot je originalna.

Še končni sliki nadomestne elastike za plavutke. Seveda sem zamenjal obe elastiki, saj sta v kompletu za puško dva kosa. En ne strgan pa bo odšel v škatlo z rezervno šaro in bo morda doživel še kako improvizirano rešitev. To sem napisal, ker menim, da zadnje čase vidim vse več kompletov za popravilo, ki vsebujejo celoten del naprave ali predmeta in ne samo dela, ki se je iztrošil. Naletel sem na to, da želiš kupit gumb za sesalec, pa ti prodajo cel zgornji del sesalca. Ali pa hočeš kupit novo baterijo za telefon, pa je zraven še zaslon, ker je baterija prilepljena na zaslon. Ne rabimo metati stran še popolnoma dobrih kosov plastike ali gume. Menjajmo pa tiste, ki so se iztrošili.

Še prijateljski nasvet, ko postane guma vidno preperela, je čas da jo zamenjate. Morda bi bilo še boljše, da se izogibate investiranju v opremo katera je podvržena tovrstnim težavam in raje kupite plavutke, ki imajo kovinsko vzmet namesto gumijaste. V moji torbi najdete danes RK3 in jet-fin plavutke, ki imajo kovinsko zapiralo iz nerjavečega jekla.

PS: nisem še našel tako tankih elastik, da bi bile identične originalu.