Ponovitev osnov potapljanja po daljšem premoru

Ponovitev osnov potapljanja po daljšem premoru

Kdaj se odločim za potop v družbi inštruktorja? 

Če vzameš enega izmed podobno varnih športov, kjer je še bolj potreben premislek s trezno glavo, govorimo o skoku z padalom. Menim, da ni dvoma, da po nekaj letih pavze ne greš skočit iz letale brez, da se vsaj pogovoriš z inštruktorjem. Padalstvo omenjam, ker je po nesrečah primerljivo s potapljanjem. Po mojem mnenju je skakanje, tako kot potapljanje varen šport, ki ima veliko poudarka na izpravnosti opreme in zdravi presoji.

Odločitev je vaša ali se boste odločili za ponovitev osnovnih veščin potapljanja in ponovitev osnov teorije pred nadaljevanjem vašega potapljanja. Več kot to, da vam to toplo priporočam ne morem narediti. Lahko pa vas spomnim na nekaj vaj in veščin, na katere ste morda pozabili. 

Kako nudim alternativni vir zraka (oktopus) sopotapljaču?

Kakšen je že znak, ko ugotovim, da imam malo zraka oz. ga nimam več? Ali ni to isto? 

Kdaj sem nazadnje spraznil masko polno vode pod vodo? Mi to dela kakšen težave? 

Te vaje so res enostavne in so namenjene tudi tistim, ki se še niso potapljali in so del veščin brez katerih, vsaj jaz, ne bi šel pod vodo. 

Ponovitev osnov potapljanja z inštruktorjem v praksi izgleda tako, da gremo skupaj skozi osnove potapljanja teoretično, naslovimo morebitne probleme in težave, dekompresijsko bolezen, uporabo računalnika, potapljanje z ladjico, znake pri potapljanju … na koncu pa še odgovorim na specifična vprašanja, ki jih imate glede potapljanja

Sledi sestavljanje opreme in 5 točk preverjanja preden se gre v vodo. V nizki vodi se ponovi obvezne vaje in tiste, ki bi jih želeli ponoviti. Nato preverimo, koliko zraka še imamo in nadaljujemo potop, če imamo dovolj zraka.  

Po končanem potopu naredimo povzetek vaj in potopa in pospravimo opremo. Morda pa naredimo le daljši površinski interval in še en potop. Odločitev je ponavadi vaša.